Menu Zamknij

Co nadaje potrawom smak?

Wszyscy wiemy, że aromatyczne zioła i przyprawy odgrywają niezwykle ważną rolę w naszej diecie. Korzystnie wpływają na smak potraw, poprawiają ich kolor, a przede wszystkim posiadają właściwości zdrowotne. Praktycznie chcieli się o tym przekonać uczniowie klasy III naszej szkoły. W dniu 22.02.2017 roku w ramach lekcji na temat „Przyprawy na stołach świata” postawili sobie pytanie „Co nadaje potrawom smak?”.

Dzieci poznawały różnego rodzaju przyprawy. Rozmawiały, jakich używają w swoich domach i które z nich lubią. Dowiedziały się również skąd pochodzą niektóre przyprawy, jak są uprawiane, zbierane i przetwarzane oraz jaki mają wpływ na nasze zdrowie. Ważną częścią zajęć było wykonanie deseru z wybranymi przyprawami. Każde dziecko przygotowało miejsce swojej pracy, a następnie samodzielnie wykonało deser według własnego przepisu. W trakcie degustacji mali kucharze opowiadali o walorach smakowych swoich deserów, do których użyli różnych przypraw. Przekonali się, że przyprawy to nieodłączny element każdej potrawy. To dzięki nim danie smakuje wyśmienicie. Dzieci wywnioskowały, że przyprawy należy jednak umiejętnie łączyć tak, aby nadawały odpowiedni smak.

Skip to content