„Książka kucharska prosto z natury” – pod takim hasłem rozpoczął się cykl zajęć jesiennych w grupie naszych przedszkolaków.Warzywa i owoce pełnią bardzo ważną rolę w żywieniu każdego człowieka. Dzieci poznały wygląd, smak i zapach produktów potrzebnych do zrobienia surówki. Odwiedziły pobliskie ogródki działkowe bogate w jesienne skarby owocowo- warzywne. Dzięki uprzejmości właścicieli jednej z działek wzbogaciły przedszkolny kącik przyrodniczy o wspaniałe okazy warzyw. I tak dnia 10 października 2018 r. pod okiem pani z punktu wydawania posiłków uczyły się jak higienicznie wykonać surówkę marchewkowo- jabłkową oraz jak bezpiecznie posługiwać się tarką. Przygotowanie tej pysznej potrawy poprzedziła rozmowa na temat zdrowego odżywiania i wartości odżywczych owoców i warzyw. Następnie wszyscy dokładnie umyli ręce i zabrali się za kolejne etapy wykonywania surówki. Bezpośrednie działania pobudzały wyobraźnię i rozwijały procesy poznawcze. Najwięcej radości dzieciom sprawiała jednak degustacja przepysznej surówki. Wśród przedszkolaków znaleźli się i tacy smakosze surówek, którzy prosili o dokładkę. Był to bardzo apetyczny punkt zajęć tego tygodnia.
Opracowanie: Ilona Wojtczak