25 kwietnia 2025 roku dzieci z grupy” Pracowite Pszczółki”, w ramach zajęć o zdrowym odżywianiu i realizowanej innowacji „Zdrowo zakręceni”, wykonały pyszne i zdrowe kanapki. Najpierw dzieci poznały korzyści wynikające ze spożywania zdrowego jedzenia. Dowiedziały się jak ważna jest zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe ,warzywa i owoce. Następnie przypomniały sobie zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem. Po starannym umyciu rączek i przygotowaniu stanowisk pracy na stołach zagościły świeże warzywa: sałata, rzodkiewki, papryka, pomidor oraz ogórki. Nie zabrakło wędliny, sera, a także pieczywa. Dzieci samodzielnie smarowały pieczywo masłem, a następnie układały na kromkach wybrane przez siebie produkty. Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonały doskonale. Podczas robienia kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę. Okazało się, że dzieci jednak lubią warzywa, a najlepiej smakują im kanapki zrobione własnoręcznie, które wyglądały pięknie, kolorowo i zawierały mnóstwo witamin. Nawet największe niejadki zjadały wszystko z apetytem. „Pszczółki” zachęcają wszystkich do prowadzenia zdrowego trybu życia i korzystania z diety bogatej w warzywa i owoce.
Pyszne i zdrowe kanapki u „Pracowitych Pszczółek”
